bahan
500gm Ayam Kampung, potong kecil
{bahan tumbuk lebih kurang je, dengan lesung ok}
5 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
2 cm halia
1 cm lengkuas
100gm daun ubi kayu
dan lain lain~~
1 sdt garam kasar
4 helai daun salam, orang putih kata ...bay leaf..
4 btg serai, di smashed la..
10 biji cili padi, pun smashed...klu xnak pedas, slow2 la sikit
1 btg bunga kantan, hiris kasar
1 tangkai daun ketum...eh..eh..daum kesum
1 helai daun kunyit, klu suka, tak suka tak pa
2 helai daun pisang, size A4
dahhh.....cukup la tu..
cara masak........jeng..jeng..jeng..
.
.
.
.
.
.
..
..
.
.
.
.
.
..
to be continued...
ok la.....
ReplyDeletecara masak
Dalam periok sedang, susun sehelai daun pisang.
Gaul kesemua bahan.
Susun di atas daun pisang.
Letak sehelai daun pisang atas bahan dan tudungkan periok.
Masak ata api yang paling perlahan selama 30 minit.
Dah masak pun.....
Renung2kan....selamat mencuba..
tq chef lama dah sy cari resepi nie
ReplyDelete