Thursday, November 3, 2011

AYAM PANSUH SARAWAK ala KL

bahan

500gm    Ayam Kampung, potong kecil

{bahan tumbuk lebih kurang je, dengan lesung ok}

5 biji                  bawang merah
2 ulas                 bawang putih
2 cm                  halia
1 cm                  lengkuas
100gm              daun ubi kayu



dan lain lain~~
1 sdt                garam kasar
4 helai             daun salam, orang putih kata ...bay leaf..
4 btg               serai, di smashed la..
10 biji             cili padi, pun smashed...klu xnak pedas, slow2 la sikit
1 btg               bunga kantan, hiris kasar
1 tangkai         daun ketum...eh..eh..daum kesum
1 helai             daun kunyit, klu suka, tak suka tak pa
2 helai            daun pisang, size A4

dahhh.....cukup la tu..

cara masak........jeng..jeng..jeng..
.
.
.
.
.
.
..

..

.
.
.
.
.
..

to be continued...   

2 comments:

  1. ok la.....

    cara masak

    Dalam periok sedang, susun sehelai daun pisang.
    Gaul kesemua bahan.
    Susun di atas daun pisang.
    Letak sehelai daun pisang atas bahan dan tudungkan periok.
    Masak ata api yang paling perlahan selama 30 minit.

    Dah masak pun.....

    Renung2kan....selamat mencuba..

    ReplyDelete